Toezicht op het water

08/07/2015

FOTO Pag 2.1.1 Snelheid bootjesDe zomervakantie is weer begonnen, net als het zomerweer. Dit nodigt vooral de jeugd uit om op het water te zijn. In onze regio komt veel water voor en ook hier heeft de politie een toezichthoudende taak.

In het verleden heeft ons menige klacht bereikt omtrent de vaaroverlast door jongeren. Dagelijkse klachten waren onder andere het heen en weer varen met hoge snelheid, met de motorboot rondjes draaien op de plas en waterskiën. Daarnaast wordt nog wel eens afval in het water gegooid. Naast het harde geluid zorgt het snelle varen ook voor een hoge golfslag, met als gevolg schade aan de oevers. Eveneens ontstaat schade door het afmeren of varen in het oevergewas. Kortom, overlast en schade door snel en roekeloos vaargedrag zijn geregeld aan de orde.

Daarom hieronder enkele belangrijke regels om als burger te weten:

– De maximum vaarsnelheid bedraagt 6 km/u.

– Als de boot sneller kan varen dan 20 km/u:

* dient de leeftijd van de bestuurder minimaal 18 te zijn;

* heeft u een vaarbewijs nodig;

* is een ‘man-over-boord-knop’ verplicht;

* zijn zwemvesten en brandblusapparaat aan boord verplicht.

– Afmeren in het oevergewas is niet toegestaan.

– Water- en jetskiën is niet toegestaan.

– Het lozen van afval(water) in het water is niet toegestaan.

– Er geldt de registratieplicht motorvaartuigen.

Bij overtreding van bovenstaande regels kan verbaliserend worden opgetreden, maar ik hoop dat het zo ver niet hoeft te komen. Het zou mooi zijn als iedereen rekening met elkaar houdt. Ik doe dan ook een beroep op ouders om hun kinderen op hun verantwoordelijkheden te wijzen, met als doel het voor iedereen veilig en leefbaar te houden en een onbezorgde dag op het water te hebben.

Bij overlast kunt u contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844 of met de afdeling handhaving van de gemeente via 0299-452452.

Een heel fijne en veilige zomer toegewenst!

 

De wijkagenten,

Peter Bouwer en Bas Bakker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *