Trio Purmerendse architecten compleet

07/04/2019

Plaquettes van de Purmerendse architecten Ko Oud en Jan Stuyt hangen al geruime tijd aan de gevel van het oude stadhuis aan de Kaasmarkt, en daar is nu Mart Stam bijgekomen. Tegenover een grote groep belangstellenden vertelde gildecoördinator Dick Blokker op zaterdag 6 april over het werk van architect Mart Stam. Wethouder Eveline Tijmstra onderstreepte het belang van ‘verbinding tussen bewoners en de stad’ en onthulde samen met historicus, Stuytkenner en gildegids Jan Dekker de plaquette. Familie van Stam, waaronder de kleinkinderen Maarten, Yolande en Allard, waren naar Purmerend gekomen om de onthulling bij te wonen.

Kleinkinderen v.l.n.r. Maarrten Yolande en Allard voor geboortehuis Mart Stam

Na het officiële gebeuren werden de wandelschoenen aangetrokken en kon iedereen meelopen met een speciale architectenwandeling onder leiding van gildegidsen. Na een korte rondleiding door het Purmerends Museum, waar onder andere een door Stam ontworpen kinderstoeltje en dokter J.J. Maatsbank (maquette) te zien zijn, ging de wandeling via een aantal historische panden naar het huis aan de Nieuwegracht, waar Mart Stam op 5 augustus 1899 werd geboren. Hij verliet Purmerend op jonge leeftijd en was al een bekend architect toen hij na een verblijf in het buitenland in 1926 terugkeerde naar zijn ouders aan de Julianastraat. Stam kreeg de opdracht tot het ontwerpen van een gedenkteken voor de overleden dokter J.J. Maats. Het werd een bank in het Whereplantsoen die bij het verleggen van de Where in 1965 helaas is verdwenen. In 2011 werd een replica van de bank in het Cramwinckelplantsoen geplaatst.

Stoel zonder achterpoten

Speelplek
Mart Stam overleed in 1986 en is bij het grote publiek voornamelijk bekend geworden door zijn ontwerp van de achterpootloze stoel. Voor Purmerend was de J.J. Maatsbank zijn bekendste ontwerp. Een opvallende bank die ook een gewilde speelplek was voor de jeugd. De drie plaquettes zijn een initiatief van Gilde Purmerend en Omstreken en ontworpen door Jeroen Spijker. Een eervolle vermelding is op zijn plaats voor de firma Gebroeders Winkelaar die de plaatsing van de plaquettes voor zijn rekening nam.

Firma Gebr. Winkeklaar

Onthulling plaquette Mart Stam

 

 

 

 

 

 

kinderzitje Mart Stam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner