Tv opnames Gilde kookclub Culinair Genootschap

27/07/2024

Een vriendengroep van Gilde Purmerend besluit om samen een kookclub op te richten. In het begin is dit nog basic koken, aardappels, groente en vlees, maar met de komst van cateringmanager Shell Amsterdam Jan Mulder verandert niet alleen de naam in Culinair Genootschap, maar worden ook de gerechten naar een hoger niveau getild. Woensdag 24 juli komen Maarten van Rossem en Emma Wortelboer de proef op de som nemen bij de mannen in Triton, Wheermolen.

Dick Blokker, die dan nog geen ei kan koken, is er vanaf het eerste uur bij: “De kookclub bestaat momenteel uit zeven mannen, allemaal in de leeftijd van 70 en 80-plus. Een tijdje geleden krijgen we het verzoek om mee te doen aan het tv-programma van Emma Wortelboer en Maarten van Rossem over generatieverschillen. Het thema ‘Vergeten groenten’ blijkt niet zo eenvoudig, omdat de meeste groenten zoals schorseneren en pastinaak pas in de herfst verkrijgbaar zijn. Maar het is ons gelukt.”

Rode kool
Op de dag zelf is het druk in de kookruimte van Clup in Triton. Het koken vindt plaats in teams van twee mannen. Ieder heeft een deel van het menu voorbereid, het voorgerecht bestaat uit salade met aardpeer gemaakt door Jaap Schurink en Jan Schouten. Het hoofdgerecht is scholfilet met venkel van Wim Otten en Karel Marks. Hierbij wordt Drentse bloedworst met zoete rode kool van de hand van Dick Blokker en Frits Janssen geserveerd en als toetje is er Haagse bluf van Jan Mulder die niet toevallig ook uit Den Haag komt.

Sjiek koken
Het tv-team laat op zich wachten door files en bandenpech en dat zorgt voor stressen in de keuken, waar één van de gerechten te lang op het vuur staat. Gelukkig gaan de rookmelders niet af en hoeft de brandweer niet uit te rukken. Maarten en Emma worden hartelijk ontvangen door de mannen. Met een kopje koffie maken de heren en dame een praatje over het koken van nu en vroeger. Als Maarten het menu ziet, vindt hij dit ‘sjiek koken, dat kregen wij vroeger niet, het was toen sober en saai’. De tv gasten zijn heel positief; de aardpeer is een openbaring, scholfilet is perfect, maar de bloedworst valt minder in de smaak. Maarten vindt vooral de Haagse bluf erg lekker en maakt ook de helft van het toetje van Emma soldaat.

Televizier-Ring
Het is een relaxte sfeer, Maarten en Emma vinden dit een van de leukste opnames in de serie. Het programma Wortelboer en van Rossem gaat op voor de Televizier- Ring en als de serie hiervoor genomineerd wordt, zijn de heren van het Culinair Genootschap uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de uitzending. Ondertussen vertelt Gildegids Dick Blokker, die nog regelmatig stadswandelingen geeft, het een en ander over ‘zijn stad’ als blijkt dat de bezoekers hier soms wel langsrijden, maar Purmerend nog nooit echt bezoeken. Dick: “Ik vind het leuk dat we met deze tv opnames Purmerend op de kaart kunnen zetten, het is een hele uitdaging, maar ik ben blij met het resultaat.”

Het programma wordt in januari 2025 uitgezonden. Wilt u de gerechten ook maken, klik op deze link voor de recepten.
Kijk voor meer foto’s naar het webalbum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *