Van aardappel tot meerpaal in het Kunsthuis

30/10/2023

Burgemeester Ellen van Selm opende zaterdag 28 oktober een nieuwe expositie in Kunsthuis Waterland. Maar liefst tien kunstenaars zijn uitgenodigd om hun werk te tonen en dit levert een grote variatie van verschillende soorten materialen en uitingen van het thema Water en Land. De expositie, neemt de bezoekers mee naar Waterland, de regio waarin Kunsthuis Waterland actief is, maar het gaat vooral over de elementen water en aarde (land) en de associaties die deze woorden oproepen.

Burgemeester Ellen van Selm: “Het is een universeel thema wat mij erg aanspreekt. Ik ben in de Flevopolder opgegroeid en ik weet hoe enthousiast iedereen was bij het droogmalen van de polder en alles wat daarbij komt kijken. Ik ben daarom heel benieuwd naar het werk van de kunstenaars. Kunst is heel breed, het kan je ziel raken, het is heel veelzijdig, het is een cadeau van de kunstenaar voor de bezoeker.” Joyce Gabeler, voorzitter van de tentoonstellingscommissie overhandigt de burgemeester het boek Groot Waterland.

Wil van Blokland

Louis Niënhuis

Beemster en aardappels
Louis Niënhuis toont een groot blok Basralocus (gebruikt voor meerpalen) met als inspiratie Werelderfgoed Droogmakerij de Beemster. Aan de bovenkant vierkanten, die de ruilverkaveling in de Beemster voorstellen en daaronder lange slierten hout voor het water, waaruit de polder is ontstaan. Louis verzamelt tijdens zijn reizen geluiden en deze week zal een compilatie de kunstwerken begeleiden.
De gemetalliseerd porseleinen aardappelen van Wil van Blokland zijn een eerbetoon aan haar ouders. “Als er een vriendin kwam eten, zei mijn moeder ‘eet maar mee, dan schil ik wel een aardappel extra’. Wij hadden altijd aardappels en groente in de tuin. De serie aardappels in verschillende vormen staat ook voor de mens, ieder met zijn eigen karakter en vorm.” Op de tentoonstelling is een film van Wil te zien tijdens haar reis in China.

Karin van Bodegom

Elementen en landschap
De elementen water, lucht en materie past Karin van Bodegom toe op een drieluik van mixed acrylverf met het thema water. Haar artvideo Long Time Traveller is op een tv-scherm te bekijken. Hiervoor bezocht zij verschillende begraafplaatsen in o.a. Leiden en Frankrijk. Mikel van Gelderen werkt vooral met water op doeken. Hij besprenkelt het papier, laat dit opdrogen en vervolgens werkt hij met inkt, pigment en houtskool om abstracte figuren en lijnen door elkaar te laten lopen. Dit levert een denkbeeldig landschap op in diverse kleuren.

Het is een gevarieerde tentoonstelling met verschillend werk van de diverse kunstenaars. De tentoonstelling is tot 2 december in het Kunsthuis Waterland aan de Peperstraat 36 te bezoeken. Openingstijden zijn van woensdag t/m zaterdag van 12.00 – 17.00 uur.
Op 18 november om 15:30 uur komt visual sound artist Martien Groeneveld met zijn waterdrummachine, het zingende paard en waterfluiten samen met bezoekers watermuziek maken.

Nynke van Zwol

Mikel van Gelderen

 

 

 

 

 

 

 

Hannah Blom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner