Vereniging Vervoer Ouderen zoekt versterking

27/09/2018

Nel de Graaf bestuurslid VVO

Ze rijden dagelijks door de wijk, de bussen van Vereniging Vervoer Ouderen (VVO). Mensen die minder mobiel zijn, worden met de bus naar verschillende bestemmingen gebracht. Soms is dat familie, dokter, ziekenhuis of bingomiddag, maar ritjes naar winkelcentra of zwembad zijn ook de gewoonste zaak van de wereld. Ook in Weidevenne wordt veel gebruikt gemaakt van de bus voor het doen van boodschappen bij het Van Damplein, Albert Heijn (Miro) aan de Kooimanweg, klaverjasclub in een andere wijk, de wekelijkse markt in het centrum of andere bestemmingen. Er rijden drie bussen met vrijwilligers als chauffeur; die vanuit het hoofdkwartier aan de Hannie Schaftstraat worden aangestuurd. Om dat allemaal op rolletjes te laten lopen, wordt gezocht naar vrijwilligers die het leuk vinden om ‘de planning’ te komen versterken.

Het begon allemaal in 1981. Er kwam een plan om ouderen tegen een kleine vergoeding te vervoeren. De verwachting was dat vijfhonderd leden, bijdragen van Vrienden Bejaardenbusje en een aantal ondernemers de kosten zouden dekken. In eerste instantie was de gemeente niet bereid om garant te staan voor een eventueel exploitatietekort, en banken zagen er ook geen brood in, maar na twee jaar overleg kwam er witte rook uit het gemeentehuis. Er bleek een potje met 85.000 gulden te zijn, geschonken door Werkmansvereniging Vooruit die in 1971 vier woningen had verkocht aan de gemeente. Voorwaarde van de schenking was dat het geld gebruikt moest worden voor ouderenzorg. Het geld was echter nooit gebruikt en nu kreeg de VVO 65.000 gulden voor de aanschaf van een compleet ingerichte bus. Er bleef zelfs nog geld over om een ‘apparaat’ op te zetten.

Karel Bakker
Op woensdag 18 mei 1983 overhandigde Jan Stiemer, namens Werkmansvereniging Vooruit, de sleutel van de eerste bus aan oud-wethouder en voorzitter Karel Bakker, penningmeester G. Schoen en secretaris mevr. A. Boddé, met de wens dat de bus ‘vooral de sociaal zwakkeren zou helpen’. Voorafgegaan door tamboerkorps Willem Eggert werd een rondje gemaakt door de stad. De vereniging is uitgegroeid tot een volwaardige organisatie, waar veel mensen gebruik van maken. Er zijn ongeveer driehonderd leden, die veertig euro per half jaar betalen en daarvoor gratis worden vervoerd. Gemiddeld zestig mensen per dag maken gebruik van de service en worden veilig naar hun bestemming gebracht en weer opgehaald. De bussen rijden alle werkdagen van 8.45 tot 17.00 uur.

Vrijwilligers
De hele organisatie wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers en daarvan kunnen ze er bij de VVO nog wel een paar gebruiken. Chauffeurs zijn er op dit moment genoeg, wie zich wil aanmelden komt op de reservelijst, maar planners zijn meer dan welkom. Meer informatie is te vinden op www.vvobus.nl. Bellen kan ook: 0299-428100, op woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *