Verkeersregelaars doen examen in Weidevenne

08/03/2021

Opeens lijkt er van alles aan de hand in Weidevenne. Op de kruising Aziëlaan en Gordel van Smaragd zijn de verkeerslichten uitgeschakeld en wordt alles in goede banen geleid door verkeersregelaars. Gelukkig is er niets ernstigs aan de hand, en is de vertraging voor verkeersdeelnemers minimaal. De doorstroming gaat misschien wel sneller dan normaal via de verkeerslichten. Geen problemen dus, maar voor acht mannen is het een spannende dag. Zij doen examen voor het diploma

Gewaarmerkt certificaat
Een beroepsverkeersregelaar is opgeleid en bevoegd om zelfstandig het verkeer te regelen. We zien ze allemaal geregeld wel bij een omleiding of afsluiting het verkeer in goede banen te leiden, maar dat gaat niet zomaar. Er wordt een meerdaagse opleiding gevolgd, met daarna een praktijkexamen. Als dat met goed gevolg wordt afgelegd volgt een getuigschrift, gewaarmerkt door de politie. 

Noodzaak
Een deel van de kandidaten die examen doen in Weidevenne zijn opgeleid bij het in januari 2020 opgerichte bedrijf Dutch Traffic Service in Amsterdam. Twee dagen theorie en een dag praktijk. Een van de deelnemers: “Het is niet erg moeilijk, maar wel lastig. Je staat uiteindelijk midden tussen op je afkomende auto’s en niet iedereen is even vriendelijk.” Dennis Urth, 28 jaar met als levensmotto Semper Paratus (altijd paraat), directeur van Dutch Traffic Service, is overtuigd van de noodzaak van verkeersregelaars: “Er rijden nog veel mensen rond die wel het roze papiertje hebben, maar dat niet laten blijken. Wij dragen er aan bij om het een stuk veiliger te maken.”

Vinger
Dat niet iedereen blij is met regelaars blijkt wel als een bestuurster van een lesauto, die even moet wachten, haar waardering laat merken door het opsteken van de middelvinger. De kandidaten kunnen er slechts meewarig om lachen, ze hebben alle aandacht nodig bij het examen. De Aziëlaan is een voorrangsweg en met de vier oversteekpunten voor voetgangers en fietser extra lastig om alles soepeltjes te laten verlopen. ‘In de ochtenduren worden nog even de puntjes op de i gezet, maar als de politieman/examinator zijn plek heeft ingenomen wordt het menens en gaat het ‘voor het echie’.   
Voor Dennis Urth is het de eerste keer dat zijn kandidaten in Purmerend examen doen en het blijkt een succesvol gebeuren. Alle kandidaten zijn geslaagd.

 

Een verkeersregelaar heeft niet dezelfde bevoegdheden als een politieagent, maar je bent verplicht om de aanwijzingen op te volgen. Doe je dit niet, dan kan de verkeersregelaar aangifte doen en kan je achteraf alsnog een boete krijgen. Aanwijzingen van de verkeersregelaar gaan boven verkeerstekens en verkeersregels.

2 comments

  1. Top fotograaf, top nieuws item, top gastvrijheid van de gemeente, top voorbeeld van een rijschool, wij kunnen namens Dutch Traffic Services terugkijken naar een succesvolle examendag. De hele groep is dan ook geslaagd op alle punten, onze werknemers die in de opleiding zaten en die van de andere partijen.

    Wij willen Weidevenner.nl dan ook hartelijk bedanken voor het maken van dit nieuws item.

    Met vriendelijke groet,
    Team Dutch Traffic Services

  2. Piet Jonker schreef:

    Graag gedaan. Was leuk en leerzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner