Verzinkbaar toilet horecaplein doorgetrokken

12/05/2021

Een verzinkbaar openbaar toilet op de Koemarkt gaat er niet komen. Wethouder Eveline Tijmstra laat in een memo aan de gemeenteraad weten dat ondernemers aan de Koemarkt en bewoners van de markthal het plan niet zien zitten. De BIZ Koemarkt (verenigde ondernemers) vraagt zich af of het gezien het coronagebeuren wel raadzaam is een dergelijke investering te doen en raadt aan te wachten tot na de coronapandemie, omdat er nu geen avond- en nachtleven is op het plein.

Even zag het ernaar uit dat het eindelijk zou lukken en er een fatsoenlijk toilet op de Koemarkt zou komen. Twee jaar gelden werd geld beschikbaar gesteld door de gemeenteraad voor een openbaar toilet dat ook geschikt is voor mindervaliden en daarmee een positieve bijdrage levert aan de binnenstad.  Na gesprekken met ondernemers en de reacties van bewoners over een verzinkbare voor de avonduren en de nacht is het plan van tafel.

Nieuwe plek

Angst
Er is gezocht naar een andere oplossing en dat wordt een demontabele unit aan de Schapenmarkt, achter het Jihlavahuis, waar ook enige tijd het (nood) marktkantoor heeft gestaan. Er worden borden geplaatst om bezoekers te attenderen op de nieuwe voorziening. De toiletunit kan later eventueel gebruikt worden op andere plaatsen. Zeker nu tijdens de corona maatregen veel horecagelegenheden zijn gesloten is het met name voor buik- en blaaspatiënten belangrijk dat openbare toiletten makkelijk te vinden zijn. Veel patiënten gaan vaak niet naar de stad uit angst om geen toilet te kunnen vinden.   

Nauwelijks gebruikt
Naast een fors aantal kroegen had Purmerend in het verleden op veel plekken openbare toiletten in de vorm van ‘pisbakken’.  Met het groeien van de stad verminderde het aantal en kwamen er veel klachten over het ontbreken van makkelijk te vinden toiletgelegenheden, vooral in het centrum. De eeuwenoude ‘pisbak’ op de Koemarkt wist het langst te overleven, maar moest uiteindelijk ook het loodje leggen.

Er kwamen verschillende oplossingen, maar uiteindelijk bleken ze niet te voldoen. Zo wordt bijvoorbeeld het (nood)toilet dat tijdens marktdagen op de Koemarkt wordt geplaatst, nauwelijks gebruikt.  Een passerende bezoeker van de eindelijk weer volledige markt merkt op: ”ik plas nog liever in m’n broek dan dat ik daarop ga zitten.”

Vervanging

Monument

 

1 comments

  1. Marianne schreef:

    Ja, zo’n toilet moet wel goed onderhouden worden. 1’ voorwaarde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *