Veteranendag 2023 met veel verhalen

04/07/2023

Na drie jaar onderbreking vanwege corona is er op zaterdag 1 juli weer een Veteranendag, georganiseerd door de Stichting Veteranen Purmerend en Gemeente Purmerend. De locatie is, net als in voorgaande jaren, in Wokrestaurant De Doele, beschikbaar gesteld door de heer Chi.  Alle ruim driehonderd veteranen uit Purmerend en Beemster zijn uitgenodigd. Veteranen uit de Tweede Wereldoorlog zijn helaas meer aanwezig, wel uit onder andere Cambodja, Nieuw Guinea, Indonesië, Irak, Bosnië, Kosovo, Syrië, Libanon en Irak.

Na het welkomstwoord door Ron Hessink, Joegoslavië veteraan en secretaris/penningmeester van de Stichting Veteranen Purmerend, spreekt burgemeester Ellen van Selm de genodigden toe.

Van Selm: “Het is belangrijk om veteranendagen te houden, Veteranendag is geen vieren, geen herdenken, het is waarderen wat er is gebeurd. Het is een bedankdag voor mensen die zich hebben ingezet voor de vrede en veiligheid, waar ook ter wereld, op plekken die wij vaak associëren met conflict en oorlog. Gaan is vaak onzeker, maar terugkomen is ook niet makkelijk. Van Indië- en Nieuw Guinea veteranen was het vaak onduidelijk voor de omgeving wat zij hebben meegemaakt. ‘We hebben het er maar niet over’ bleek soms jaren later toch niet de juiste aanpak. Dan blijkt dat er toch wonden zijn geslagen, niet alleen fysiek maar ook geestelijk. Het hier praten met elkaar is daarom heel belangrijk. Ik ben trots op dit comité en het bestuur, en daarom kortgeleden ook beschermvrouwe van de stichting geworden om uitdrukking te geven dat ik dit als burgemeester belangrijk vindt. Dank u allen voor uw inzet voor onze veiligheid, uw daden worden niet vergeten zolang we de verhalen blijven delen.”

Hulp zoeken
Wim-Paul (Willem) de Lange, Landelijke Coördinator NuldelijnsOndersteuningsSysteem bij het Nederlands Veteraneninstituut, vertelt waar veteranen aan kunnen herkennen dat het toch niet zo goed met hen gaat dan ze soms denken. In Nederland zijn hiervoor ondersteuners die kunnen helpen met een goed gesprek, een luisterend oor of een arm over je schouder.

Verhalen
Na het officiële gedeelte is het tijd voor een lichte, maar zeer uitgebreide rijstmaaltijd en zang en muziek van Doña Pessy en de Gado’s met heel toepasselijk Indonesische liedjes, waarbij ook Tante Lien nog even langskomt en enkele gasten zelfs een dansje wagen. Leerlingen van mbo-opleiding VeVa Grondoptreden van het Horizon College, olv sergeant -majoor Jos Huiberts, staan  klaar om waar nodig te assisteren.

Huilen
Er worden veel verhalen gedeeld tussen de veteranen. Bijvoorbeeld drie mannen die dienden op het water en ’vlootbaal’ werden genoemd.  De oudste (96) als telegrafist op een kruiser de ander als matroos/kanonnier, en de laatste als mijnenveger. Veel veteranen hebben last van PTSS, wat zich pas veel later kan uiten. Een van de mannen vertelt: “Ik ging, toen ik al ruim met pensioen was, naar de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten (Zuid-Limburg) en daar begin ik opeens te huilen bij de graven en kan niet meer stoppen. Ik moest denken aan al die doden.”

Niet in de buurt
Veteranen zijn (oud-)militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden, of daarmee overeenkomende situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband. Deze middag zijn ook een aantal jongere veteranen tussen de 25 en 50 jaar aanwezig, Ze zijn gekomen om andere veteranen te ontmoeten die ook zijn uitgezonden. De setting had wat hen betreft wat gemoedelijker gekund, bijvoorbeeld met statafels, zodat je gezellig een praatje kunt maken. “Het zou fijn zijn als we meer militairen uit de omgeving van Purmerend kunnen ontmoeten, nu is er wel een landelijke bijeenkomst, maar die is in Vught, niet echt in de buurt.”

Middagdutje
Na de maaltijd, muziek, zang en veel herinneringen is het voor veel veteranen tijd voor het door secretaris/penningmeester Ron Hessink in zijn welkomstwoord al aangekondigde middagdutje en gaan de gasten weer op huis aan. Purmerend kan terugkijken op een geslaagde Veteranendag.  “Ik hoop dat ik er volgend jaar weer bij kan zijn, verwoordt een veteraan het, maar op mijn leeftijd weet je dat maar nooit.”


Kijk voor meer foto’s naar het webalbum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *