Veteranendag Purmerend

25/10/2017

Zo’n honderdtwintig genodigden kwamen op woensdag 25 oktober naar De Doele voor de jaarlijkse Veteranendag. Na een welkomstwoord van Peter Stiphout, voorzitter van de Stichting Veteranen Purmerend, sprak burgemeester Don Bijl zijn waardering uit voor het bestuur voor het organiseren van deze bijeenkomst. “Als gemeente leveren we daar graag een bijdrage aan. Ik ben blij met de goede samenwerking. Dat hoort zo. Dat is ook zo.” De burgemeester memoreerde ook aan het overlijden van luitenant-generaal b.d. Ted Meines op 95 jarige leeftijd die bij zijn bezoek aan Purmerend verleden jaar een onvergetelijke indruk heeft gemaakt. Burgemeester Bijl is dit jaar toegetreden tot het Nationaal Comité Veteranendag, mede namens de burgemeesters in Nederland, en daardoor aanwezig bij de landelijke Veteranendag in den Haag.”Heel indrukwekkend en al met al is mijn conclusie dat er de afgelopen periode veel ten goede is veranderd in de verhouding met onze veteranen. Dat was nodig, maar is ook gebeurd.”

Solidariteit 
De heer Uri Rosenthal, voorzitter van de Raad voor civiel –militaire Zorg en Onderzoek (voormalig minister van Buitenlandse Zaken) hield een boeiende toespraak. “U heeft namens de samenleving gediend en verrijkt onze samenleving nog altijd. Het is de morele plicht van de samenleving om samen met u te blijven optrekken. Vandaag gebeurt dat hier in Purmerend, een gemeente die ruim zeventig jaar geleden zelf een oorlog moest doorstaan en die u graag als bijzondere burgers eert. Na strijd volgt gelukkig steeds vaker solidariteit.” De heer Rosenthal vertelde ook een aantal persoonlijke herinneringen en riep de veteranen op hun ervaringen en verhalen te delen. “Deel ze, draag ze uit en hou ons een spiegel voor. Maak ons bewuster van onze eigen situatie en onze plaats en rol in de samenleving.”

Actief bestuur 
Terwijl het Trio Doña Pessy een prachtig muzikaal optreden, met vooral Indische (meezing) liedjes, verzorgde en waarbij tante Lien ook nog even voorbij kwam, genoten de veteranen van een heerlijke maaltijd. Er zijn weer veel herinneringen opgehaald en zaken van toen besproken. De burgemeester zei het al in zijn toespraak “In Purmerend mogen we blij zijn met een actief bestuur en dank aan de heer Chi van Wokrestaurant de Doele die ons weer gastvrijheid verleende.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *