Voetgangersboog Melkwegbrug bevestigd

02/06/2012

foto: Piet Jonker

De hoge voetgangersboog van de Melkwegbrug krijgt op maandag 4 en dinsdag 5 juni zijn plaats boven het Noord-Hollands kanaal. Met een hoogte van 12 meter zal de boog een spectaculair uitzicht bieden.

Na de succesvolle plaatsing van de draaibruggen eind april, plaatst Volker Staal en Funderingen (VSF) nu het architectonische sluitstuk van de Melkwegbrug: de boog voor  voetgangers. De Melkwegbrug ligt in het verlengde van de Melkweg, de historische verbinding tussen Amsterdam en Purmerend.

Boogdelen worden ingevaren

De twee boogdelen zijn op 30 mei bij VSF in Rotterdam op een ponton geladen, waarna ze op transport richting Purmerend zijn gegaan. Vervolgens worden op 4 en 5 juni de twee delen op de betonnen poeren in het water en de aangebrachte hulpconstructie gehesen, waarna het geheel uitgelijnd en afgelast wordt. Vervolgens vindt de afwerking plaats: het bijwerken van de conservering, aanbrengen van leuningwerk, planken en traptreden. Medio september/ oktober is de brug open voor voetgangers en fietsers.

Blikvanger voor Purmerend

De werkzaamheden op locatie zijn in maart 2011 gestart. De karakteristieke brug wordt een enorme blikvanger in de omgeving. Voetgangers kunnen via een hoge boog het kanaal over. Het hoogste punt ligt op 12 meter boven het water en geeft een spectaculair uitzicht over de stad, het kanaal en de Melkweg. Fietsers gaan via een ander, slingerend deel over het water. Het fietsdeel kan worden geopend zodat scheepvaart mogelijk blijft.

foto: Piet Jonker

VSF heeft een film gemaakt over de bouw : http://www.youtube.com/watch?v=2I74o6iiRvI

Bron: gemeente Purmerend

Het fotoalbum van de bouw van de Melkwegbrug vindt u hier. Wilt u een foto op groot formaat, voor gebruik elders (met bronvermelding!),mail of bel dan naar de redactie van Wijkkrant Centrum of wijkkrantweidevenne@gmail.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *