Vogels voeren in Weidevenne leidt tot overlast

27/06/2021

Op verschillende plekken in Weidevenne bestaat al geruime tijd overlast van meeuwen en eenden die wachten op mensen die lekkere hapje komen brengen. Alles wordt constant ondergepoept en bewoners hebben de mensen die komen voeren aangesproken en verzocht om dit niet meer te doen. Michel Geijssens van de afdeling Stadsbeheer van de gemeente ontwikkelde daarom een bord met de oproep geen vogels en eenden te voeren. Door de combinatie van het bord en het aanspreken door de bewoners bleekt de overlast iets af te nemen, maar nu komen er weer veel klachten

Er is al een tweede bord geplaatst, maar de gemeente kan niet bij elke brug een bord neer zetten en verzoekt daarom de dierenvrienden de vogels en eenden niet te voeren. Soms worden er hele zakken brood in het water gegooid en dat is nergens voor nodig. Voeren is alleen nodig bij een langere periode van strenge vorst. Ook voor reigers die soms ondervoed lijken is bijvoeren met brood of kipresten niet gewenst.

Ratten en muizen
Constant voeren op dezelfde plek leidt tot vroegtijdig doodgaan door eenzijdige voeding en overmatige paringen door verveling, omdat er niet meer naar voedsel hoeft te worden gezocht. Ook de jongen leren zo niet zelf naar voedsel te zoeken. Het geeft een grotere kans op ziekte en vervuiling van water en omgeving door voer en ontlasting. Daarnaast geeft voeren een verhoogde kans op toename van het aantal ratten en muizen en geluidsoverlast door massaal gekrijs.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *