Watersnoodramp Purmerend precies 95 jaar geleden

14/01/2011

Vincent Nijenhuis laat beelden zien van watersnoodramp

In het kader van het project “ Kinderen van Europa op reis” vertelde stadshistoricus Vincent Nijenhuis op donderdag 13 januari over deze ramp. In die tijd bestond het huidige Weidevenne hoofdzakelijk uit landerijen.

Bijzonder hierbij was dat  precies 95 jaar geleden zich in Purmerend een watersnoodramp voltrok. In de nacht van 13 op 14 januari braken de dijken door waardoor heel Purmerend overlast had van het water. Een stormvloed viel samen met een slechte afvoer van het water langs de bodem van de Zuiderzee. Als gevolg hiervan braken op tientallen plaatsen de dijken door. Koningin Wilhelmina bezocht in februari 1916 het  getroffen Purmerend.

Vincent liet foto’s zien van dit bezoek en van delen van het centrum van Purmerend die onder water stonden. Voor de kinderen van groep 5/6 van oec.b.s. “de Venne” waren de foto’s heel herkenbaar door de televisiebeelden over  Nederland, Australië en Brazilië.  Na de les nam Juf Vianne de kinderen mee naar de peilsteen bij de spoorbrug waar ze konden zien tot hoe hoog het waterpeil toen stond. Een onderdeel van het project is het realiseren van een informatiebord bij de peilsteen. Tot en met 17 februari is de hele brede school “de Weide” met dit project in verschillende vormen bezig. Er wordt afgesloten met een eindmanifestatie.

Partners in dit project zijn jeugdbuurtwerk Clup Welzijn , Cultuurhuis Wherelant,  Spurd, Odion, Kinderopvang Purmerend, oecumenische basisschool “de Venne” en openbare basisschool “deWeidevogels”.  Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Oranjefonds. Voor meer informatie kijk op www.bredeschooldeweide.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *