Weerman van Weidevenne

30/01/2014

Groep 7B van meester Mathijs luistert naar Peter Hartog

Peter Hartog woont in de Baaienwijk en is al ruim tien jaar geïnteresseerd in het klimaat. Hij heeft bij zijn huis een eigen weerstation en webcam geplaatst en de website www.meteopurmerend.nl gemaakt. Tijdens de projectweek “Wijk in de Weer”, georganiseerd door  jeugdbuurtwerk van Clup Welzijn, werd Peter uitgenodigd bij de openbare basisschool de Nieuwe Wereld aan de Yellowstone 11.

Peter: “Ik ben begonnen met het meten van de wind, temperatuur en neerslag. Omdat ik computertechnicus ben heb ik het weerstation zo gemaakt dat deze gegevens automatisch worden overgebracht naar mijn computer en de website. Hierdoor kan iedereen de gegevens over het weer in Weidevenne bekijken, ook als ik bijvoorbeeld in het buitenland ben. Maar weer kun je niet alleen meten, je kunt er al heel veel over te weten te komen door gewoon naar buiten te kijken: het belangrijkste zijn eigenlijk de wolken.”

Wolken

Peter laat de klas een aantal foto´s zien van verschillende soorten wolken. Zo duiden de schapenwolken vaak op onweer en de zogenaamde bloemkoolwolken ontstaan veelal in de zomer, als het mooi weer blijft. Ook een regenboog kan wat vertellen over het weer: als je een regenboog in het westen ziet dan blijft het nog wel even regenen. De regen komt dan vanuit zee en daardoor blijft er vocht in de lucht. Als de regenboog in het oosten staat komt de regen uit Duitsland en dat betekent dat er mooi weer op komst is. Avondrood bij een ondergaande zon duidt op mooi weer, maar ochtendrood is vaak regen in de sloot.

Het weer ruiken

Peter vertelt niet alleen over kijken om het weer te bepalen maar je kunt het ook ruiken. ”Als je bijvoorbeeld op een zomeravond een aardse (compost)lucht ruikt dan betekent dit dat het gaat regenen. Door de veranderende luchtdruk stijgt het vocht op uit bomen, bloemen en gras. Als sloten en moerassen gaan stinken is er vaak regen of storm op komst. Ook kun je aan het gedrag van dieren vaak zien welk weer het wordt. Boeren doen dit al eeuwenlang. Als de meeuwen niet meer vliegen maar op het land zitten, gaat het stormen. Het spreekwoord zegt: ”Meeuwen op het land, storm achter de hand” en ook: “Als muggen gaan dansen: mooi weer.” “Al deze hulpmiddelen helpen je alleen om te kijken wat voor weer het misschien gaat worden.

Het weer voorspellen kan eigenlijk niemand. Dat is afhankelijk van veel factoren en niets is ten slotte zo veranderlijk als het weer”.

Eén ding is zeker: de leerlingen van groep 7 en 8 van deze school zullen op een heel andere manier naar de wolken kijken dan tot nu toe.

Peter Hartog vertelt over de verschillende wolken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner