Weidevenne 25 jaar (4)

16/02/2022

Jan Kramer, voorheen hovenier bij de gemeente, weet van vrijwel elke boom in Purmerend de geschiedenis. Voor zijn werk kwam Jan overal in de wijken en zo zag hij ook Weidevenne geboren worden en groeien. Weidevenne is in 2021 nog de nieuwste wijk van Purmerend, maar is per 1 januari 2022 ingehaald door Beemster. Een leuke reden om eens terug te kijken in de geschiedenis. Jan neemt ons in een aantal artikelen mee door 25 jaar Weidevenne.

De gemeente en makelaars hebben druk werk aan het verspreiden van informatie naar de toekomstige eigenaren. Weidevenne heeft een enorme variatie aan woningen en de eerste worden opgeleverd in het Azië kwadrant 3 A en B, volgens de door de gemeente gemaakte plattegrond. Het is een van de vier werelddelen die al in het begin van de ontwikkeling betiteld wordt als wereldwijk. Pas in 2018 wordt op de rotonde van de Laan der Continenten, nu Plein van de Verenigde Naties, een groot kunstwerk geplaatst. 

Kunstwerk

Het wordt een grote wereldbol, een ontwerp van stedenbouwkundige  Jan Beentjes van de gemeente Purmerend. Het symboliseert de vier werelddelen Europa, Azië, Amerika en Australië. Een kunstwerk, waar je wat van kan vinden, maar de ondergrond is niet echt kleurrijk, iets wat je in de huizenbouw wel ziet. Het Weidevenne journaal zorgt ervoor dat bewoners goed op de hoogte blijven van de nieuwbouw. Het leverde in ieder geval mooie beelden op.                                                   

Jan Blankenbrug in mist

Reclame
Er wordt veel reclame gemaakt voor de verkoop van huizen die worden aangeboden in kleurrijke folders. De keuze van woningen is groot en divers. De bouw gaat stug door en de verbinding met de binnenstad moet beter worden. Naast de Mandelabrug, van de Verzetslaan naar de Laan der Continenten, wordt in 1997 begonnen met de Jan Blankenbrug. Deze Jan Blanken is voor Purmerend heel belangrijk geweest vanwege het Groot Noord-Hollands Kanaal.  

Handel
In vijf jaar tijd wordt de waterweg gegraven en op 18 juli 1821 geopend door koning Willem I. Het is in die tijd het langste (tachtig kilometer) en diepste kanaal ter wereld. Zeeschepen kunnen dan van en naar Amsterdam hun weg vinden zonder de omweg via de Zuiderzee te maken. Purmerend doet goede zaken, maar voor de handel over de weg is het minder. Heel vaak staan de bruggen lange tijd open. 
Wordt vervolgd.

foto’s: reclamefolders voor de diverse wijken in Weidevenne

 

 

 

 

 

Jan Kramer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner