Weidevenne 25 jaar Deel 13 Joop Bakker

29/11/2022

Jan Kramer, voorheen werkzaam als hovenier bij de gemeente, weet van vrijwel elke boom in Purmerend de geschiedenis. Tijdens zijn werk komt Jan overal in de wijken en ziet ook Weidevenne geboren worden en groeien. Weidevenne is in 2021 nog de nieuwste wijk van Purmerend, maar per 1 januari 2022 ingehaald door Beemster. Jan neemt ons in een aantal artikelen mee door de geschiedenis van 25 jaar Weidevenne. Deze keer: Joop Bakker.

Een bekende veehandelaar is Joop Bakker die 65 jaar aan de Melkweg woont. De boerderij heeft als adres Purmerland 1 en 2. Toch is hij daar niet geboren, zijn vader, ook veehandelaar is woonachtig aan de Bernard Nieuwentijtstraat in Purmerend. Als Joop anderhalf jaar oud is, koopt zijn vader de boerderij aan de Melkweg van veehandelaar Out in Purmerland, gemeente Ilpendam. . Eigenlijk woont hij niet in Purmerend, maar in Purmerland. Als Joop trouwt, verhuist hij naar de overkant.

Skihut

Landjepik
Bij de uitbreiding van Purmerend moet er vaak een grens verlegt worden en kom je van de gemeente Ilpendam ineens in Purmerend te wonen. ‘Landjepik’ wordt dat genoemd. Er wordt gekeken of de boerenplaats behouden kan worden met zelfs de mogelijkheid van een kinderboerderij. Ook wordt nagedacht of het een gemeentelijk monument kan worden. De laatste periode heeft zoon Joop van de Skihut een aantal jaren in de boerderij zijn wintersportbedrijf gevestigd. Uiteindelijk wordt besloten tot sloop van de Skihut, wat met grote letters op het dak staat. Outdoorhut De Skihut is tegenwoordig te vinden op de Gedempte Singelgracht.                            

Handjeklap
De vitale veehandelaar Joop Bakker is nog steeds betrokken bij evenementen zoals de kaasmarkt in Edam, de RK begraafplaats aan de Overweersepolderdijk en inloophuis Wij Allemaal. Vooral op de kaasmarkt is het een waar spektakel, waar hij zich als handelaar thuis voelt, alleen niet met vee, maar met kaas.  

Handjeklap met burgemeester Don Bijl

Plek woning Joop Bakker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *