Weidevenne bestaat twintig jaar

17/09/2017

Op 16 december 1996 gaf burgemeester Theun van Dam het startsein voor de bouw in de nieuwe wijk Weidevenne en de aanleg van de Jan Blankenbrug door het planten van een boom aan de Kanaaldijk. Op de achtergrond klonken de doffe dreunen van de heimachines en tien maanden later waren de eerste woningen klaar. Op 8 september 1997 kregen de eerste bewoners van Java de sleutel van hun nieuwe woning. Wethouder Dineke Harmsen (volkshuisvesting) kwam de sleutel persoonlijk brengen en overhandigde de nieuwe bewoners als welkomstgeschenk een vogelhuisje. Veel blije gezichten, maar ook kritiek. In de woning van Jeroen en Sandra van Hauten konden de keukenkastjes niet helemaal open vanwege een te brede vensterbank en verbazing bij Anne en Irma Venema over een drie

meter hoge betonnen paal in de voorgevel.

Pontje
De straat was keurig bestraat en schoongemaakt voor de oplevering, maar rondom was het nog een grote blubbermassa. Jeroen van Hauten weet nog dat hij en zijn echtgenote die dag niet aanwezig waren en daardoor geen vogelhuisje kregen. Jeroen: “ dit was niet het ergste, vervelender was dat er geen tv- en telefoonaansluitingen waren.” De nieuwe bewoners waren eigenlijk pioniers, want boodschappen doen was lastig tot er een noodwinkelcentrum kwam en naar de stad betekende een overtocht over het Noord-Hollands Kanaal met een pontje omdat de nieuwe brug vertraging had opgelopen.

Prachtige plek
Om de nieuwe bewoners extra welkom te heten kwam Circus Renz in december naar Weidevenne. Op uitnodiging van de gemeente mochten ongeveer 1100 huidige en toekomstige bewoners gratis een feestvoorstelling bijwonen. De meeste ‘eerste’ bewoners van Java zijn inmiddels verhuisd, maar de familie Van Hauten vindt het na twintig jaar nog steeds een prachtige plek om te wonen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *