Welke van de vijf wijkcentra moeten sluiten?

21/02/2011

De gemeente zit in financieel zwaar weer en wil per jaar drie ton gaan bezuinigen op de wijkcentra. Welke van de vijf wijkcentra de deuren zal moeten sluiten is nog niet duidelijk. Maar waarschijnlijk zullen er twee of drie gaan verdwijnen.

 Vorig jaar, toen de begroting tot 2014 werd gepresenteerd, maakte de gemeente al duidelijk dat ze een aantal wijkcentra zou gaan sluiten. Maar het college van b en w wil daarover pas definitief besluiten als ze een goed beeld hebben van het gebruik van de wijkcentra. Er is onderzoek gedaan naar het gebruik en gebleken is dat er veelvuldig ruimtes leeg staan. Heel opvallend is dat 75 procent van de Purmerenders nog nooit in één van de wijkcentra is geweest en slechts 15 procent regelmatig een van de wijkcentra bezoekt. De inwoners van Purmerend vinden zelfs dat buurtcentra in de top drie van voorzieningen staan waar in kan worden gesneden.

 De conclusie is dan ook dat het aantal wijkcentra kan worden verminderd. De activiteiten kunnen worden geconcentreerd in de overgebleven centra en men zou gebruik kunnen maken van zogenoemde ‘gastlocaties’. Dit zou een school, bejaardencentra, gymzalen of sportcentra kunnen zijn. Buurtcentrum Vooruit, aan de Wilhelminalaan, heeft al activiteiten verplaatst naar verzorgingshuis De Populier. Hierdoor heeft het verzorgingshuis een levende uitstraling gekregen en de ouderen kunnen makkelijker deelnemen aan activiteiten.

 De gemeente wil de voorzieningen van de, momenteel, vijf wijkcentra concentreren in drie gebieden. Overwhere en Wheermolen vormen dan één gebied. Purmer-Noord en Zuid en Weidevenne kunnen samen. De Gors en Centrum kunnen samen ook als één gebied worden beschouwd. In de drie gebieden moeten de functies van de wijkcentra gecombineerd worden met de centra voor jeugd en gezin en jongerencentra.

De gemeenteraad zal binnenkort verder praten over het voornemen om enkele wijkcentra te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *