Wereldbol Weidevenne aan de wandel, minder file

01/04/2022

Menig automobilist vroeg zich de afgelopen weken af wat de mannen in feloranje werkpakken uitspookten bij de rotonde en het verkeersplein op de Laan der Continenten. Er werd gemeten op de weg, fietspaden en in de bermen. Bij navraag werd duidelijk dat er gewerkt wordt aan een plan voor verbetering voor doorstroming van autoverkeer in Weidevenne. Regelmatig staat het verkeer vast tijdens de spitsuren als veel bewoners de wijk in of uit willen. Zoals het er nu uitziet gaat dat wellicht veranderen.

Wegingenieur Cees Van Balen: ”Het probleem zit voornamelijk in de slechte doorstroming op de Laan der Continenten en daar wordt nu naar gekeken. Verbreding van de spoortunnel zit er voorlopig niet in vanwege de hoge kosten en daarom wordt naar alternatieven gekeken.” Verkeersadviseur Geert Jan Bartels vult aan: “De grootste struikelpunten zijn het Plein der Verenigde Naties en de kruising Laan der Continenten/Aziëlaan/Australiëlaan, maar ook de gevaarlijke oversteek op de Amazonelaan speelt mee.”

Gewoon omruilen
Onderdeel van het plan blijkt de verplaatsing van de Wereldbol. Van Balen: “Studies wijzen uit dat het ombouwen van de kruising met verkeerslichten tot een (dubbele) rotonde en het Plein der Verenigde Naties (rotonde) tot een plein met verkeerslichten de beste oplossing is. Eigenlijk gewoon omruilen, simpel gezegd.”

Lodewijk de Groot van afdeling Juridische zaken meldt dat verplaatsing van de Wereldbol toch al een punt van aandacht was, mede vanwege de storende verlichting, maar voornamelijk door vragen vanuit de commissie Naamstelling. De namen op de wereldbol komen namelijk niet overeen met die van de Verenigde Naties. De Groot: “Als alternatief wordt gedacht om na aanpassing tot verkeersplein een soort informatiepunt (met alle vlaggen) over de Verenigde Naties te plaatsen bij het plein, in het groen (naast het fietspad). De plek is voorlopig afgebakend met gele hyacinten.”

Fors bedrag
Het transport van de wereldbol zal volgens Van Balen weinig problemen opleveren. “De bol hoeft niet gedemonteerd te worden, hij kan in z’n geheel worden verplaatst. Een speciale klus wordt het over de spoortunnel tillen, maar met het juiste materiaal zal dat prima verlopen.” Punt van discussie bij gemeente en Provincie is nog het aanleggen/verplaatsen van fietspaden bij de nieuwe rotonde. Ook de financiën komen nog ter sprake, ‘maar daar ga ik gelukkig niet over’ lacht Van Balen ‘zeer waarschijnlijk zal het Rijk een fors bedrag beschikbaar stellen’.

Inspreken
Iedereen is het er over eens dat het een grote operatie gaat worden met een paar maanden redelijk veel overlast voor het verkeer, maar uiteindelijk zal de doorstroming in Weidevenne behoorlijk verbeteren. Bewoners worden binnenkort door middel van een brief geïnformeerd en er volgt een infoavond, met tekeningen en schetsen, waarop bewoners kunnen inspreken.

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West en Centrum, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

 

5 comments

 1. Simona Bom schreef:

  Ik zeg doe de bussluis weg,op de amazonelaan,kunnen mensen rechtsaf de weidevenne inrijden
  Nu moet je helemaal omrijden,langs het winkelcentrum en de zambezilaan

 2. CJ Horst-Annink schreef:

  Misschien de bussluis aan de Donaulaan open stellen voor alle verkeer dat scheelt een hoop auto’s dir nu verplicht de rotonde met de welerdbol moeten nemen.

 3. JandeBesten schreef:

  Het is toch verschrikkelijk dat de Gemeente de bewoners weer niet heeft benaderd. De omwonenden weten veel beter wat er speelt en wat veranderd kan en moet worden. Een bewoners avond organiseren doet de gemeente niet en gaat helaas niet meer op 1 april.

 4. GC schreef:

  Omruilen heeft ook geen zin, want er moeten net zoveel auto’s langs de kruising als de bussluizen niet voor alle verkeer beschikbaar worden gesteld. De bedoeling van de bussluizen was om de bussen door te laten rijden tijdens de spits, maar ze staan zelf ook vast in die rotonde.

 5. Jan schreef:

  Op 1 april verloor Alva zijn bril(Den Briel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner