Wereldbol Weidevenne in zicht

10/08/2017

Nu de bezwaren van de Vereniging van Eigenaren Convento Algarve door de rechter zijn verworpen, is het vrijwel zeker dat de Wereldbol op de rotonde Laan der Continenten er gaat komen. Het bezwaar ging over de hoogte van het kunstwerk en de kosten voor de bouw en onderhoud. Aannemer Kakes Deurwaarder en Foldam Staalbouw uit Purmerend kunnen nu starten met de bouw van de Wereldbol.

Het groenplan rond de bol was al besproken met de bewoners van omliggende woningen. Dit plan omvat aan de buitenrand een schil met oevervegetatie en struiken tot maximaal drie meter hoog. Er wordt onder andere een treurwilg en een kring van iepen geplant. Rond de rotonde zelf komt een spel van berkenstammen. Dit alles zal grotendeels het zicht ontnemen vanuit de woningen op het verkeer. Op de rotonde komt groen dat niet te hoog wordt en weinig onderhoud nodig heeft.

Ontwerp
Stedenbouwkundig ontwerper Jan Beentjes van de gemeente Purmerend heeft het ontwerp gemaakt: “Deze wereldbol staat symbool voor de vier kwadranten van Weidevenne. Het materiaal is cortenstaal, het is onderhoudsvrij en heeft een stoere en robuuste uitstraling. De oranje/bruine kleur sluit goed aan op de omgeving.” De wereldbol wordt voorzien van verlichting die gedimd kan worden en de verandering in de lichtkleuren geeft een extra dimensie.

Keuze van bewoners
De wereldbol is gekozen door bewoners van de wijk en wordt betaald door Stichting Weidevenne en de gemeente. De Stichting Weidevenne bestaat uit projectontwikkelaars, bouwers en makelaars. Nu Weidevenne bijna voltooid is, heeft de stichting besloten zichzelf op te heffen en het resterende geld beschikbaar te stellen voor iets bijzonders in de wijk.

De voormalige wijkkerngroep Weidevenne heeft in 2013 een enquête gehouden onder bewoners van de wijk, waarbij gekozen kon worden uit vijf voorstellen. De meeste stemmen waren voor een rij bomen langs de Laan der Continenten, maar dit was vanwege onderhoud en locatie niet haalbaar. Daarna ging de voorkeur naar een kunstwerk, met als suggestie een wereldbol als wegwijzer naar de kwadranten Azië, Afrika, Amerika en Europa.

Als het goed is zal eind dit jaar, iets later dan gepland, de wereldbol een kenmerkende entree van Purmerend en Weidevenne zijn.

foto: Stichting Weidevenne en een aantal kerngroepleden

3 comments

 1. Cees van Urk schreef:

  Ziet er mooi uit wat mij betreft een aanwinst voor de wijk

 2. Peter schreef:

  Persoonlijk vind ik de wereldbol mooier dan het appartementencomplex Convento zelf. Als je gaat kijken naar wat er niet in het straatbeeld van de Weidevenne past dan is het “het Convento” wel.

 3. Henk schreef:

  Op het plaatje lijkt het beter dan wat er daadwerkelijk is geplaatst.
  Een ENORM groot lelijk roestig gevaarte.
  Wat als een misplaatste blikvanger op een cruciale plek is neergezet.
  Waarschijnlijk goedgekeurd door dezelfde ambtenaar van onze bolhoedbrug.

  .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *