WereldLichtjesdag op de Oude Begraafplaats

14/12/2021

Zondagavond 12 december werden er kaarsjes aangestoken op de Oude Begraafplaats aan de Nieuwstraat. Een kleine en sobere herdenking in het teken van WereldLichtjesdag. Ieder jaar op de tweede zondag in december worden overleden kinderen herdacht. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om deze kinderen te herdenken en steken om 19.00 uur een kaarsje aan. In 2006 is WereldLichtjesdag ook in Nederland geïntroduceerd en inmiddels zijn er vele locaties waar mensen tijdens een hartverwarmende bijeenkomst de kinderen herdenken. 

Bestuur en vrijwilligers van de Oude Begraafplaats in Purmerend besloten dit jaar mee te doen met een lichtjesherdenking voor de daar begraven kinderen. Een aantal kindergraven zijn onlangs geadopteerd en de bedoeling was om samen met de adoptanten een herdenking te houden. Helaas kon dat vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan, maar met een klein aantal vrijwilligers werden er toch lichtjes bij de kindergraven geplaatst.

Niet vergeten
De Oude Begraafplaats heeft een speciale plek, waar kinderen en levenloos geborenen zijn begraven. Alex Vallentgoed, vrijwilliger en bestuurslid bij de Stichting Behoud en herstel Oude Begraafplaats:”Ouders gaven hier hun liefste bezit een laatste rustplaats. Op het kinderveld liggen 18 kinderen helemaal alleen, zonder familie. Alleen een kleine steen geeft hun laatste rustplaats aan. Het oudste kind zou nu 72 jaar zijn geweest, maar het blijven toch kinderen en zo zorgen wij er voor dat ze niet worden vergeten.” Nadat de kaarsjes bij de graven waren geplaatst, noemde Alex de namen van de 18 kinderen..

Alle kindergraven
Elders op de begraafplaats liggen meer kinderen begraven en bekeken wordt of daar ook een adoptieplan voor gemaakt kan worden. Mede door adopties van de graven kunnen extra activiteiten worden ontplooid. Paula Bakker, bestuurslid en vrijwilliger: “We zijn de adoptanten verschrikkelijk dankbaar, want mede hierdoor kunnen wij de begraafplaats goed onderhouden en soms wat extra’s doen. Hopelijk kunnen we volgend jaar alle kindergraven betrekken bij WereldLichtjesdag.”

Meer informatie over de begraafplaats en de activiteiten is te vinden op http://www.oudebegraafplaatspurmerend.nl

Tip: Leuk cadeautje voor onder de kerstboom.
Achter alle bewoners van het kerkhof schuilt een verhaal en over ruim dertig van hen heeft Alex Vallentgoed het boek De mummie van Purmerend geschreven. Bestellen kan nog via a.vallentgoed@chello.nl. Bezorging binnen Purmerend en Beemster is gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner