Wethouder Coen Lageveen onthult eerste groene abri

18/05/2023

Woensdag 17 mei klimt wethouder Coen Lageveen bij het bushokje aan de Purmersteenweg behendig de ladder op met een gemeentelijke mini gieter en onthult als duidelijk waarneembaar professioneel watergieter het eerste sedumdak op één van de Purmerendse bushokjes. Deze eerste groene abri met ledverlichting staat voor het stadhuis, tegenover de Brantjesoever, voor de in aanbouw zijnde nieuwe parkeergarage, waar later dit jaar bovenop de parkeergarage een mooi groen buitengebied gerealiseerd gaat worden.

Eenmaal weer veilig geland vertelt de wethouder enthousiast over het aanbrengen van sedumdaken op de bushokjes in Purmerend. “We zijn bezig met de aanbesteding van nieuwe bushokjes en daarbij zien we graag dat ze op deze manier worden uitgevoerd. Dit is een proef om te kijken of het aanslaat en werkt zoals we verwachten. We vinden het belangrijk om een signaal af te geven dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

Brugwachtershuisje kreeg in 2021 sedumdak

Brugwachtershuisje kreeg in 2021 sedumdak

Ruim honderd
Het klimaat verandert. Het wordt warmer, droger, natter en er is een toenemende kans op overstromingen vanuit de zee en de rivieren. Klimaatadaptatie is daarom voor Purmerend een belangrijk gegeven. Daarom wil de gemeente graag dat alle abri’s in de stad duurzamer worden. Momenteel zijn er in Nederland al een aantal gemeenten waarbij de abri’s een groen sedumdak hebben. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en zorgt ervoor dat de abri’s in de zomer koeler zijn. Ook het regenwater wordt op deze manier vertraagd afgevoerd op het riool.

Voorbeeld
Wethouder Coen Lageveen: “Als gemeente willen wij onze verantwoordelijkheid nemen om bij te dragen aan een duurzamere stad. Het plaatsen van groene abri’s is een mooi voorbeeld van hoe we dit kunnen doen. We hopen dat deze proef laat zien dat we straks alle ruim honderd abri’s in Purmerend op deze manier kunnen uitvoeren.”
                                                                                    

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner