Wie wil “burgemeester” worden?

12/09/2011

De redactie vernam via twitter van een idee voor promotie van zonne-energie. De twitteraar vond dit een prima initiatief voor Weidevenne. Wat vindt u na het lezen van onderstaand artikel? Mail naar:  redactie@weidevenner.nl.

Campagne Zonnekracht zoekt buurtburgemeesters

Nudge, duurzaam consumentenplatform, kondigde op 6 september de campagne Zonnekracht aan. Deze campagne stimuleert het gebruik van zonne-energie op wijkniveau. Voor dit initiatief zoekt Nudge 1.000 ‘buurtburgemeesters’ die gaan helpen om zonne-energie in hun eigen buurt te introduceren. Bij Nudge zijn inmiddels ruim 15.000 consumenten aangesloten die bereid zijn zelf stappen richting verduurzaming van de samenleving te zetten. Nudge wil samen met hen in 1.000 buurten tegelijk zonne-energie introduceren.

Drempels wegnemen

“Steeds meer mensen hebben serieuze interesse in zonnepanelen en/of zonneboilers,” aldus Nudge-oprichter Jan van Betten. “Maar er zijn nog veel vragen. Vaak weten mensen niet waar ze moeten beginnen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel vragen over subsidieregelingen en terugverdientijden. Maar ook: welk systeem kies je, kun je niet beter een paar jaar wachten, hoe werkt het nu precies met terugleveren, enzovoort. Om dat allemaal zelf uit te moeten zoeken, zorgt al snel voor een fikse drempel. Samen met buurtgenoten ervaringen delen en antwoorden krijgen van experts, neemt die drempel weg. Nudge gaat dit faciliteren via ‘buurtburgemeesters’: mensen die fungeren als coördinator en aanspreekpunt in hun eigen wijk. Deze contactpersoon voorzien we van de juiste informatie en de juiste contacten en we ondersteunen ze bij het organiseren van een informatieavond. Maar het mooie is, dat mensen het verder zelf doen”.

Toolbox

Zodra de eerste 100 enthousiaste ‘buurtburgemeesters’ zich bij Nudge hebben aangemeld, organiseert Nudge een bijeenkomst. Nudge zal hen ondersteunen met een toolbox die is samengesteld in samenwerking met experts, zoals Zon-IQ, Greenchoice en Ik ben Ra. Deze toolbox bevat o.a. communicatiemiddelen, een kant en klaar actieplan en een lijst met te benaderen experts. Op deze manier kan iederéén, zonder specifieke kennis van zonne-energie, buurtburgemeester zijn en het verschil maken.

Meedoen

Heb je ook interesse in de rol van buurtburgemeester? Meld je dan aan op www.nudge.nl/zonnekracht. Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer Zonnekracht jouw buurt heeft bereikt? Zet dan je stip op www.nudge.nl.

bron: www.nudge.nl/zonnekracht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *