Wijkhandhaving en politie in gesprek met bewoners 

13/05/2023

Alyssa en Romilde, wijkhandhavers van Weidevenne, zijn donderdagmorgen op het winkelcentrum Weidevenne samen met wijkagent Erik de Jong. Zij hebben zich strategische opgesteld bij de rolbaan, om in gesprek te gaan met bewoners. Het regent pijpenstelen maar gelukkig is het onder de overkapping van het winkelcentrum droog. Sommige mensen die via de rolbaan het plein op wandelen, kijken verbaasd om de politie te zien, anderen stappen erop af om een klacht te melden of gewoon voor een praatje.

Alyssa:’’We horen regelmatig dat we niet genoeg zichtbaar aanwezig zijn, maar we zijn van half 7 ’s morgens tot half 12 ’s avonds, 7 dagen in de week, in de wijk. Het gehele handhavingsteam bestaat uit 30 man. Wij lopen, fietsen en rijden door de wijk en zo gauw we een melding krijgen van de politie of de wijkmanager gaan we ter plekke kijken. De politie is er voor de strafrechtelijke zaken en handhaving voor de bestuursrechtelijke. Wij kunnen bijvoorbeeld een muilkorfverbod afgeven bij een bijtincident, gaan in gesprek bij een burenruzie en geven zeker niet alleen bekeuringen bij fout parkeren. Weidevenne is een grote wijk, en wij hebben geen vaste locatie dus als je even de andere kant op kijkt zijn we alweer ergens anders in de wijk.”

Melding
Romilde:”Op een dag krijgen we ongeveer twintig meldingen binnen. Dit zijn meldingen van samenwerkende partners, mail, melding van het KCC (tel. 0299 452 452) of via de ‘mijngemeenteapp’. Veel bewoners maken hier al gebruik van. Het gemeentelijk systeem maakt van alle meldingen een notitie en geeft met diverse kleuren de voortgang hiervan aan. Team Handhaving is actief bij het project Hondenbeleid, veilig verkeer bij scholen, fietswrakken, overlast, begeleiding evenementen en nog veel meer. Hierbij werken we nauw samen met de politie, Clup Welzijn en de wijkmanager. 

App
Wijkagent Erik vindt dat het team Handhaving een meerwaarde is voor de wijk. “Als wij als politie een belletje geven dan pakken zij dat gelijk op en delen informatie uit de wijk, ze zijn in feite de ogen en oren van Weidevenne. De handhavers zijn herkenbaar aan het blauwe uniform met de tekst Handhaving, schroom niet om ze aan te spreken als u ze tegenkomt in de wijk. Zij zijn er voor de bewoners en zorgen samen met de bewoners voor een betere leefbaarheid van de wijk.”

Het team Handhaving is ook te vinden op facebook Handhaving Purmerend, Instagram en Twitter. Ziet u iets wat niet klopt in de wijk, bijvoorbeeld een losse tegel of afval buiten de afvalbakken? Maak een foto en meld dit in de mijngemeenteapp. De ervaring leert dat dit vaak binnen een paar dagen al is opgelost.

mijngemeente app

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *