Yolanda Paul maakt kunst met een hamer

06/07/2023

Het is inmiddels een vertrouwd beeld in de binnenstad. Elke maand staat een lokale kunstenaar centraal in één van de etalages van de VVV-Museumwinkel aan de Peperstraat in Purmerend en veel bezoekers van de binnenstad hebben de unieke plek voor een mini-expositie ontdekt. Van augustus 2023 exposeert Yolanda Paul. Met nauwkeurigheid en ook voor detail geeft zij vorm aan lijnen en structuren van natuursteen, waardoor ze veranderen in in fascinerende patronen en motieven

Yolanda Paul ontdekte enige jaren geleden bij toeval een ‘afbeelding’ in een stuk travertin door het uit nieuwsgierigheid open te hakken met een hamer. Het stuk steen  was overgebleven bij een project en zou vergruisd worden. Yolanda: “Ik vond het zonde dat iets wat miljoenen jaren oud was vernietigd zou worden. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een vorm, waarin ik deze ‘art by nature’ kan delen met anderen. Ik wist toen alleen nog niet precies hoe. Het is een heel proces geweest vanaf de eerste ontdekking tot hoe ik de ‘art by nature’ nu zichtbaar maak aan anderen.”

Loepzuiver
Travertin is een soort kalksteen die gevormd wordt door de neerslag van kalk uit calciumcarbonaat over verzadigd water uit warme bronnen. Yolanda: “Ik sla een stuk steen open met een hamer en dan zie je meteen al de mooie lijnen. Een professionele fotograaf maakt dan loepzuivere foto’s en daarmee ga ik aan de slag, met ondermeer wandframes, sierkussens, behang en lampenkappen die matchen. De kussens worden genaaid door meubelstoffeerder Ineke Drabbe van ‘Huis van Ien’ met wie ik samenwerk.”

Hamer
In de etalage van de VVV-Museumwinkel toont Yolanda het hele ontwerpproces zodat duidelijk wordt wat je er allemaal mee kunt doen, maar vooral waar ‘nieuwsgierig zijn’ toe kan leiden. Te zien is onder andere de in tweeën geslagen steen, de foto van waaruit ze is gaan ontwerpen, twee basisontwerpen op papier en een sierkussen van een deelontwerp op velvet geprojecteerd en gecombineerd met een wollen stof en…de hamer waar het allemaal mee begint.

Meer informatie en ‘art by nature’ is te vinden op de website van Yolanda Paul.

 

In samenwerking met Huis van Ien

Wallart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner