Zes lokale beeldhouwsters in Purmerends Museum

24/04/2023

In het kunstkabinet zijn momenteel werken van zes kunstenaars uit Purmerend te bewonderen: Ietsje Arp, Karin van Berkel, Adri Biemond, Wieke Dekker, Marion Karremans en Karin Kuik. Zij maken gebruik van zachtere steensoorten zoals speksteen of albast, maar ook van harde soorten, zoals Franse kalksteen, serpentijn of Iers hardsteen. Hierdoor bestaat de expositie uit zeer gevarieerde kunstwerken, zowel abstract al figuratief. Fotograaf Els Broers maakte van elke kunstenaar een portret. Deze foto’s zijn onderdeel van de expositie.

Peter Elias, voorzitter van Kunstcollectief Purmerend spreekt over de eigenschappen waarover een succesvolle beeldhouwer moet beschikken. Onder andere technische vaardigheden, doorzettingsvermogen, besluitvaardigheid, ruimtelijk inzicht en vooral lef. “Je houwt materiaal uit de steen, wat weg is, is weg. Schilders hebben het een stuk makkelijker, wit erover en je kan weer verder. Ook geduld is een belangrijke factor, na vaak maandenlang werk, begint het monnikenwerk, urenlang schuren.”

Marion Karremans (l), Karin Kuijk en Moncef Beekhof

Inspiratie
De kunstenaars zelf vinden het werken met klei maar niets; ‘met klei doe je er iets bij, met steen haal je het eraf, dat is een groot verschil’. De natuurlijke vormen in de steen zijn een uitdaging. ‘Het materiaal is er al, het ligt eigenlijk te wachten op een nieuwe vorm en elke soort steen heeft zijn eigen eigenschap en gereedschap’. Marion Karremans:” Ik kies de steen op kleur, de eerste steen was een gevecht om er iets van te maken. Ik vind inspiratie op mijn reizen naar o.a. Madagascar, waar ik een kameleon zag. Bij thuiskomst zag ik een steen en wist meteen hiervan ga ik een kameleon maken.” Karin van Berkel heeft de beelden met de meest menselijke vormen, vooral billen intrigeren haar. Op de tentoonstelling staat de torso Rebels, met als inspiratie haar moeder Els.

Waardering
Saskia van den Berg, conservator van het museum, vindt het bijzonder dat er zes vrouwen uit Purmerend in het Purmerends Museum exposeren. Het was soms moeilijk om de juiste beelden te krijgen voor deze expositie. Sommige beelden waren al verkocht of hebben we in bruikleen gekregen. Ik heb geprobeerd om de verschillende steensoorten te laten zien, en een afwisseling van abstract en figuratief. Moncef Beekhof, directeur van het museum, is blij verrast dat er zoveel belangstelling is bij de opening. “Veel deelnemers van Kunstcollectief Purmerend zijn hier aanwezigen dat is een mooie reden om elkaar te ontmoeten. Het museum geeft kunstenaars uit Purmerend graag een podium, zoals met Kunst in de etalage. Ik merk dat hierdoor meer waardering ontstaat voor de kunstenaars in Purmerend.”

Werken in steen
De expositie heet En taille directe, dit is een beeldhouwtechniek, waarbij de kunstenaar rechtstreeks in de steen houwt, soms op basis van een schets op papier of een idee in klei, maar zonder veel te meten. De beeldhouwers laten zich leiden door de vorm van de ruwe steen en houwen zich al zoekend een weg naar de uiteindelijke sculptuur. De uitdaging is om de balans te vinden tussen vorm, lijn en emotie.
De 25 beelden van de zes beeldhouwsters uit Purmerend zijn nog tot 10 september te bewonderen in het Purmerends Museum.

©-Ietsje Arp

©-Karin van Berkel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *