Herinneringssteen voor Klaas de Boer

15/02/2025

vlnr. Dick Blokker, familie Klaas de Boer: kleindochter Sabina, dochter Ina en kleinzoon Hans.

Zullen we het maar doen? Met deze woorden besluiten Klaas de Boer en zijn Marie begin 1943 om verzetsstrijder Egbert (Bert) Snijder uit Edam in hun huis aan de Wilhelminalaan te verbergen. In juli 1944 wordt Bert leider van de Knokploeg Purmerend met Klaas als zijn rechterhand. Klaas wordt op 6 februari 1945 samen met Bert Snijder door de Duitsers opgepakt nadat ze zijn verraden en zes dagen later, op 12 februari, gefusilleerd in Haarlem. 

Bovenburen Chris en Riek Stander stemmen in met het verzoek van bakker Jan Molenaar om een onderduiker in huis te nemen. Later komt de Amerikaanse piloot Floyd Stegall erbij. Klaas is dan al actief bij het verzet en de mannen zijn betrokken bij droppings van wapens, stelen van distributiebonnen, de roof van honderd balen suiker bij melkfabriek Hollandia en de ontvoering en liquidatie van NSB-burgemeester H.A. Van Baak en wethouder Niek de Boer uit Edam.

Vrede
Tachtig jaar later is het druk bij de woning aan de Wilhelminalaan. Er is voor het verkeer bijna geen doorkomen aan. Voor de dochter van Klaas, Ina Beets-de Boer is het een bewogen moment om weer terug te zijn bij het ouderlijk huis. Zij is op de bewuste 6 februari vier jaar oud en haar moeder is in verwachting van haar zusje. Op 27 september 1945 wordt de tweede dochter Klasien (Klaasje) geboren. Klaas voorspelt dat het vrede zal zijn bij haar geboorte en krijgt gelijk, maar maakt het zelf niet meer mee.

Burgemeester Ellen van Selm.

Vrijheid niet vanzelfsprekend
Burgemeester Ellen van Selm is vereerd om hier te zijn. “Het is goed om op deze plek en bij de onthulling van deze herdenkingssteen bij elkaar te komen. De steen is een blijvende herinnering aan een moedige man, buschauffeur, echtgenoot en vader, maar bovenal een man die in de donkerste dagen van onze geschiedenis zijn leven waagt voor vrijheid en rechtvaardigheid. Die vrijheid gaat, als we het nieuws volgen, niet vanzelfsprekend, het is daarom van groot belang om vrijheidsstrijders, zoals Klaas de Boer en Egbert Snijder te blijven eren. Met het plaatsen van de herdenkingssteen zetten we een stap in het blijvend herinneren aan wat Klaas de Boer gedaan heeft. Zolang we deze verhalen blijven vertellen blijft ook zijn moed voortleven.

Klapje  
Na de speeches van Dick Blokker, voorzitter Comité 40-45, en burgemeester Van Selm onthullen, dochter Ina Beets-De Boer en kleinzoon Hans Viskoper samen met de burgemeester de herinneringssteen door het wegvegen van een laagje zand. Tranen vloeien bij Ina als de herinneringen naar boven komen en in plaats van met de bezem veegt ze het zand liefdevol met haar hand weg. Zo kan ze een klapje op de steen geven, zoals haar moeder altijd deed na een bezoek aan het graf van Klaas.

Onderscheiding
Klaas de Boer wordt op donderdag 15 november 1945 in Purmerend herbegraven op de Algemene Begraafplaats, samen met elf andere verzetsstrijders. Marie hertrouwd in augustus 1948 met Teun van den Brink, met wie ze gelukkige jaren beleeft, maar Klaas, met wie ze maar zes jaar getrouwd is geweest, blijft altijd haar grote liefde. Na de dood van Marie op 4 december 1999 wordt haar urn op haar verzoek, met toestemming van de gemeente, begraven bij zijn graf. Marie en Chris Stander krijgen een onderscheiding van Dwight Eisenhouwer voor opvang en verborgen houden van Floyd Stegall. Naar Klaas de Boer en enkele anderen verzetsstrijders worden later in Purmerend straten vernoemd. Daarmee heeft Klaas een onuitwisbare plek in de Purmerendse geschiedenis gekregen.

Kijk voor meer foto’s naar het webalbum.

 

Links Dick Blokker, voorzitter 4 en 5 mei comité.

Herdenkingssteen Klaas de Boer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in
voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *