Purmerend aangesloten bij Vereniging Nederlandse Vestingsteden

10/05/2025

Maurice Remery, wethouder Mario Hegger, Burgemeester Ellen van Selm.

Woensdag 7 mei zijn vertegenwoordigers van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden (VNV) uitgenodigd door burgemeester Ellen van Selm en wethouder Mario Hegger. Het is de officiële toetreding van Purmerend als 25e vestingstad tot deze vereniging. Genodigden worden met koffie, thee en wat lekkers ontvangen op het stadhuis, waar Gildegids Ed Bierhuizen al klaar zit voor zijn uitgebreide lezing over de vesting van Purmerend.

Bestuurslid Maurice Remery, locoburgemeester van de gemeente Steenbergen geeft aan dat Purmerend net als Steenbergen een rijk historisch verleden heeft. “Ook Purmerend zoekt nu, net als Steenbergen, naar een manier om de vestingstad meer zichtbaar en beleefbaar te maken voor haar inwoners en om Purmerend meer op de toeristische kaart te zetten. Dit doen we door samen met de VNV van elkaar te leren, bij elkaar op bezoek te gaan en ideeën opdoen.” Burgemeester Ellen van Selm is blij dat Purmerend zich aansluit bij de VNV. “Het is een mooie stap om onze rijke geschiedenis als vestingstad zichtbaar te maken en zo Purmerend te verbinden met andere historische steden.”

Plattegrond van Purmerend volgens Marcus Zuerius Boxhorn, 1632 (Noord is links).

Strategische punten
Na het mislukte beleg van Alkmaar in 1573 richten de Spanjaarden hun pijlen op Purmerend. De stad heeft zich inmiddels in hoog tempo omgevormd van een bescheiden dorp tot een versterkte vesting, compleet met grachten en vijf stadspoorten. Daarnaast worden, om de stad doelmatiger te kunnen verdedigen, vijf bastions of bolwerken aangelegd. Deze vijfhoekige uitbouwen zijn strategisch gelegen op punten aan de rand van de stad.

Zware verliezen
Op 30 mei 1574 barst de aanval los en hangt het lot van Purmerend aan een zijden draadje. De strijd is hevig, en zelfs de burgers slaan de handen ineen om hun stad te verdedigen. Uiteindelijk worden de Spaanse troepen met zware verliezen teruggedreven en blijft Purmerend behouden. Het enige nog overgebleven deel van de oude vesting is te zien op de Oude Begraafplaats. De begraafplaats is voor het eerst zichtbaar op de stadsplattegrond van Tirion uit 1743 en heeft daar nog de vorm van het bastion. Meer over de geschiedenis en ontwikkeling van de begraafplaats is te vinden op www.oudebegraafplaatspurmerend.nl. Deze historische plek wordt regelmatig tussen 9:00-15:30 opengesteld voor publiek.

Mooi begin
Purmerend ontvangt een welkomstpakket van de VNV en buiten wordt de nieuwe vlag gehesen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een wandeling door de binnenstad. Ed Bierhuizen vertelt onderweg over de historie van de stad en de vestingen en als afsluiting wordt bij Spijkerman Eten & Drinken nog even nagepraat. Een mooi begin voor Purmerend als vestingstad en de samenwerking tussen de gemeente Purmerend en de Vereniging Nederlandse Vestingsteden. Op vestingsteden.nl. zijn de verhalen te lezen over de historie van de andere vestingsteden in Nederland. Hier zijn ook wandel- en fietsroutes te bekijken.

Gildegids Ed Bierhuizen (groene hesje).

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

1 comments

  1. Arie schreef:

    Het moet niet gekker worden. Purmerend Vestingstad terwijl ze al een paar jaar “stadje” genoemd wil worden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Weidevenner