12/05/2025
In het verleden staan er verschillende waterpompen in Purmerend. Op de Kaasmarkt een pomp om de beesten op de markt te verfrissen en drink- en waswater voor inwoners. Langzamerhand wordt rond 1923 begonnen met de aanleg van het waterleidingnet en verdwijnen de waterpompen uit het stadsbeeld. De vervallen en stinkende pomp op de Kaasmarkt verdwijnt na aandringen van raadsleden als laatste rond 1938, maar vanaf deze week kunnen dorstige bezoekers weer Purmerends drinkwater drinken uit de nieuwe waterpomp.
Het bestuur van Vereniging Historisch Purmerend (VHP) komt enkele jaren geleden via voorzitter Tineke Abercrombie met het voorstel voor een nieuwe pomp op dezelfde plek op de Kaasmarkt. Na de oproep in juli 2018 van toenmalige wethouder Eveline Tijmstra om met ideeën te komen voor het behoud van historische elementen in de binnenstad, is de tijd rijp voor dit plan. Het college van B&W en de gemeenteraad omarmen het idee en geven groen licht voor de realisatie. Na jarenlange voorbereidingen (vertraagd door de coronapandemie) is op 9 mei 2025 de feestelijke opening van de replica van de historische waterpomp.
Veilig drinkwater
Voor Nico van Eeten is het zijn ‘laatste kunstje’ als restaurateur van het bedrijf Erfgoed- Beleving.nl. Na ruim 29 jaar gaat hij met pensioen. “Dit project met de waterpomp is heel bijzonder en heftig geweest. We hebben alles moeten ontwerpen en reconstrueren aan de hand van een foto. De oorspronkelijk pomp is van zink, maar zinkgieterijen bestaan niet meer. De fundering is aangepast, want in het verleden zakt een vrachtwagen met gasflessen zomaar tot de assen weg in de Kaasmarkt. Het water moet veilig zijn, daarom wordt de pomp iedere 24 uur gespoeld om salmonellavergiftiging tegen te gaan. Dankzij de samenwerking met de VHP en de gemeente Purmerend is er iets moois tot stand gekomen.”
Opening
Het Purmerends Palet maakt onder grote belangstelling een feestje van de opening met een theatervoorstelling met uiteraard als onderwerp drinkwater. Hierna is het de eer aan wethouder Pascal Verkroost en Tineke Abercrombie van de VHP om de sensor (de handzwengel is vastgezet) aan de zijkant van de pomp in werking te stellen. Met een speciaal voor de waterpomp ontworpen waterfles wordt het water deskundig opgevangen en geproefd. Volgens Tineke en Pascal is het is heerlijk fris echt Purmerends water.
Waterfles
Fiona Witteman van het Purmerends Museum maakte het ontwerp voor de speciale waterfles die in beperkte oplage verkrijgbaar is in het Purmerends Museum. De fles is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van de gemeente Purmerend, Vereniging Historisch Purmerend en het Purmerends Museum. Het is een isolatiefles voor zowel warme als koude dranken met daarop een tekening van de oude waterpomp en een schets van het centrum van Purmerend. De waterfles is gemaakt in twee uitvoeringen, wit en goudkleurig met de tekst in dezelfde kleuren als de vlag van Purmerend.
Centjes
De gemeente Purmerend neemt het grootste deel van de kosten op zich. De VHP levert een aanzienlijke financiële bijdrage en de Stichting VSB Fonds Beemster sponsort dit initiatief ook. De vereniging financiert haar bijdrage uit een legaat van mw. Ada Debets-Van Leer in 2022. Het VHP-bestuur wil hiermee recht doen aan haar waardevolle rol en betekenis in de Purmerendse gemeenschap. Mw. Debets-Van Leer zette zich hiervoor met hart en ziel in, was jarenlang een vooraanstaand raadslid en draagster van de Eremedaille van de stad. De gemeente is eigenaar van de pomp en neemt ook de verantwoordelijkheid voor het onderhoud op zich. De VHP is de gemeente hiervoor zeer erkentelijk.
Voor Purmerend is het aloude gezegde ‘loop naar de pomp’ na vele jaren weer werkelijkheid geworden.
Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws in Weidevenne, Kop West, Centrum en Beemster, schrijf u dan in
voor de nieuwsbrief.